Visste du att mat gör dig gladare och kan hjälpa dig minska ångest samt depression? Färglad mat får ännu fler poäng tack vare att den är visuellt attraktiv samtidigt som de olika ämnena får dig att må bra . Ditt humör påverkas av vad som finns i din kropp. Om du fattas viktiga vitaminer och mineraler har du lättare för att bli låg. Detta leder inte bara till att du känner dig trött utan ditt humör blir också i obalalans. Du har då lättare för att bli arg, ledsen eller frustrerad. Så här kommer lite inspiration på färgrik mat som gör dig gladare!

Inspiration: Rött

Jordgubbar hjälper din kropp att producera “lyckohormoner”

Mat inspiration - jordgubbar får dig att må bra

Har du nån gång ätit jordgubbar när du varit låg och märkt att du blir gladare? Du är inte ensam i så fall!

Oavsett om du blandar jordgubbar med naturlig mandelmjölk eller kokosmjölk till en nyttig smoothie, gör en fruktsallad eller äter en handfull (okej, du kan ta mer om du vill) – är jordgubbar en vän du vill ha vid din sida.

Varför jordgubbar får dig att må bättre

Precis som andra röda frukter innehåller jordgubbar fotykemikalier som reducerar inflammationer i kroppen. De flesta har lärt sig att apelsin innehåller mycket vitamin C. Sanningen är den att jordgubbar innehåller ungefär 14 procent mer vitamin C än apelsiner. Vitamin C hjälper till att förebygga och reducera rynkor samt att ta upp viktiga näringsämnen.

Förutom att du hjälper din kropp att vara i balans och ta upp viktiga ämnen, börjar även din kropp att producera mer dopamin och seretonin. Både dopamin och seretonin är glada kemikalier som lyfter ditt humör.

Så förbered en skål med jordgubbar medan du gör dig redo för dagen, ta fram din favoritkräm och framhäv din skönhet. Ta hand om din kropp samtidigt som din hy kommer tacka dig tusen gånger om!

Inspiration: Blå/Lila

Vilda blåbär – Kör en metall-detox och boosta hjärnaktiviteten

Blåbär har länge varit omtalat tack vare sina antidoxidanter och läkande egenskaper. Blåbär är en sann inspiration som får annan mat att bli smått avundsjuk. Den djupa, lila färgen kommer från två kraftfulla antidoxidanter: antocyanier och proantocyanidiner som skyddar dina celler från gifter och är bra för ditt hjärta samt din hjärnfunktion.

Blåbär hjälper till att förhindra Alzheimer’s och demens. Du blir klarare i huvudet, får lättare att koncentrera dig och och rensar din kropp.

Vilda blåbär är bra för att göra dig av med metall i kroppen. Speciellt om du äter mycket fisk blir det lätt att din kropp får i sig för mycket metall. En kopp (ca. 130 g) per dag gör underverk för din hjärna och din kropp – och så klart för ditt humör! Om du inte har tillgång till färska, vilda blåbär går det bra med frusna också:)

Inspiration: Orange

Lax minskar depression och ger ditt hår glans

Mat Inspiration - Färgrik mat

Med sina omega-3 syror, sin glada färg och förmågan att ge glans till ditt hår blir laxen genast en nyttig rackare! Lax är super nyttigt och innehåller många bra ämnen.

Det är just omega-3 syrorna som lyfter ditt humör då de har en tendends att misnka lågt humör och även depression. De nyttiga fetterna i laxen hjälper ditt hår att se friskare ut och få mer glans.

Lax innehåller något som heter DHA och som är nödvändigt för att din hjärna ska fungera normalt. När du fattas DHA kan detta leda till depression, agressivitet eller sjukdomar.

Så nästa gång du har lax på din tallrik, vet att du gör din hjärna och ditt välmående en stor tjänst.