Starka färger och ett glatt humör i fokus igen! Mat har en förmåga att göra dig gladare, minskaa depression, är bra för din kropp och framhäver din skönhet. Det som du får i dig syns alltid på utsidan! Så här kommer del 2 av inspiration för färgrik mat som lyfter ditt humör samtidigt som du vet att både ditt inre och ditt yttre skiner som solen.

Inspiration: Gult

Banan hjälper dig att hålla ditt humör stabilt.

Bananer innehåller potassium som är nädvändigt för att din kropp ska fungera normalt. De flesta har idag brist på potassium vilket kan leda till en känsla av utmattning och problem med viktiga organ så som njurar.

Förutom potassium innehåller banan även den essentiella aminosyran trytofan som är en byggsten för din kropps proteiner. Din kropp producerar inte trytofan på egen hand vilket betyder att du måste få i dig via matintag.

Trytofan är en viktig källa i din kropps producering av seretonin som du kan läsa om i del 1. Tyrofan hjälper dig även att sova bättre och motverka ångest tack vare sin antidepressiva effekt. Alltså: mer tyrofan – mer glädje, dvs. mer banan – mer glädje.

Och den gula färgen? Den kommer nämligen från ämnena beta-karoten och alfa-karoten som din kropp gör om till vitamin A.

Med andra ord: bananen en klar färgrik inspiration!

Inspiration: Grönt

Spenat innehåller magnesium som gör dig piggare och gladare.

Gröna växter innehåller något som heter klorofyll – en antioxidant som hjälper din lever att rensa ut gifter ur kroppen. Den gröna spenaten är en inspiration som är fylld med järn – något som är essentiellt för att du ska fungera på topp och hålla dig frisk. Du samlar på på dig gifter via mat, kemikalier i rengöringsprodukter, pollution och så mycket mer.

Spenat är bra mot utmattning och hjälper till mot depression. För lite järn gör dig trött och kan vara farligt i längden. Dessutom hjälper klorofyll i spenaten dig att absorbera viktiga näringsämnen, förbättrar ditt immunsystem och ger dig en energi boost.

En piggare kropp, organ som fungerar bättre och ett gladare humör gör denna gröna superhjälten till ett måste i ditt kök!

Inspiration: Cocoa

Mörk choklad reducerar stress och gör dig lugnare.

Mörk choklad är mångas favorit. Inte nog med att det är gott men det är även bra för dig. Mörk choklad – tack vara kakaon – hjälper bakteriarna i din mage och tarmar att må bra. Kakaon är bra för din blodcirkulation och hjälper din hud att må bättre. Dessutom skyddar den din hy mot för mycket solbränna.

Kakao i mörk choklad innehåller även antioxidanter så som flavanoler och polyfenoler och är bra för ditt hjärta, reducerar stresshormonet kortisol samt stärker neuroplasticitet i hjärnan. Neuroplasticitet är hjärnans förmåga att bilda nya nervvägar och stärka hjärncellerna.

Ju renare choklad, desto bättre. Var vaksam på sockerinnehållet och välj choklad som är så naturligt som möjligt. Du kan börja med mörk choklad som har 75 procent kakao och sedan gå mot 80 och 90 procent. Du kan även köpa rent kakaopulver som du kan blanda med frukt för en “yummy” smoothie.

Mer vitalitet och mer skönhet – it’s a win-win! Och för att avsluta med något som kommer att få dig le stort, ta en titt här 🙂 Men schhh…let’s keep this goodie a secret!