Vi är oftast väldigt duktiga på att ta hand om kroppen och ansiktet men vi glömmer lätt bort fötterna som också behöver extra vård. På sommaren är det lite lättare att ta hand om dem eftersom vi använder sandaler och skor som är öppna men på vintern när de är nedstoppade i tjocka sockor tänker vi kanske inte lika mycket på dem. Enligt mig så är fotvård lika viktigt på vintern som på sommaren – tar du hand om fötterna på vintern är de redo för varmare tider senare! 

Fotvård i olika steg

De finns några steg som är värda att följa för att dina fötter alltid ska kännas mjuka och lena. Det är mycket enklare än du tror och tar absolut inte upp mycket av din tid. Kombinera fotvården med hudvården är också en bra idé om du har lite ont om tid. 

Skrubb och fotbad 

Det första steget på din väg mot lena fötter är att ge dina fötter ett ordentligt fotbad med mjukgörande produkter. Efter det skrubbar du dem för att få bort all död hud. Redan efter det kommer du att ha en bättre känsla och fötterna kännas mjukare.

Under tiden som du sitter med fötterna i ditt fotbad så rekommenderar jag att du lägger en ansiktsmask samtidigt. Perfekt att ta hand om ansikte och fötter på samma gång. 

Fotvård blir lite enklare med produkter från L’Occitane.

Smörj in fötterna 

Att ge fötterna en fuktboost efter fotbadet med en mjukgörande och närande kräm är ju självklart. Det hjälper också att förebygga sprickor och göra att huden inte torkar ut lika mycket. 

Under dagen kan du använda en lite lättare fotkräm. På kvällen kan du med fördel smörja in dem med en fetare kräm som en del av din fotvård innan du går och lägger dig.

Fotvård – fila är viktigt

Dina fötter mår bra av att bli filade ibland. Bäst resultat får du om dina fötter är lite fuktiga när du gör det. Därför passar det bra att göra det när du har gjort ditt fotbad och torkat av fötterna med en handduk. Filen som du använder bör vara gjord av slipkorn, det är det som tar bäst på huden och hjälper dem att bli ännu mjukare. 

Glöm inte naglarna 

Ännu en sak av fotvården som är lätt att glömma är naglarna och nagelbanden. Jag vet med mig att jag är riktigt dålig på att komma ihåg att ta hand om den delen av mina fötter (och händer med för den delen). 

En nagelolja gör under för naglarna. Du kommer att se hur fräscha fötterna känns och ser ut när naglarna får den vård de förtjänar. Tänk också på att droppa ett par droppar nagelolja under nageln där det finns ett nagelband som vi ofta inte tänker på. 

Fotvård är speciellt viktigt om du går mycket i högklackat

Om du som jag älskar att gå i högklackat och använder det mycket på ditt jobb t ex så är bra fotvård lite extra viktigt. Trötta fötter behöver bli omhändertagna lite extra. Det finns många krämer som är perfekta för trötta fötter och ben. Testa det om du promenerar runt i högklackat.

Vad du kanske också kan vara i behov av är en bra deo till dina fötter. Även om du inte svettas så mycket om fossingarna så är det alltid en behaglig känsla att de luktar gott efter en hel dag instängda i skor.   

Ge dina fötter lite extra kärlek den här hösten och vintern!