Glass kan vara det absolut bästa jag vet. Jag äter glass på sommaren och likaså på vintern. Det passar till många desserter eller bara för sig. Häromdagen passade jag på att prova ett nytt recept på glass. Lemon curd glass med maräng kan du enkelt göra utan glassmaskin. Inspiration från solens gula färg när den är som bäst! 

Somriga känslor med lemon curd glass med maräng

På sommaren passar få saker så bra som just glass. Och denna underbara skapelse med sitt ursprung i Italien kan göras med nästan vilka smaker som helst. Jag gillar när det lite syrliga blandas med det söta i glassen. Just därför är citron är en av mina favoriter att använda i glass. I det här receptet använder jag också maräng. Om du någonsin har provat en marängpaj med citron vet du ju hur bra dessa smaker går ihop! Helt enkelt ett vinnande koncept!  

Lemon curd en engelsk favorit 

Glass må vara italienskt men lemon curd kommer från England. Och vad jag är tacksam över att denna underbara skapelse har blivit till och kan hittas utan problem även i Sverige. Självklart är det ju möjligt att göra egen lemon curd men här är jag faktiskt benägen att säga att den man köper är snäppet godare. Jag har ännu inte riktigt lyckats med min egna. Vill du prova lyckan och göra din egna curd till lemon curd glass så använd det här receptet. 

För att du också ska kunna njuta av denna underbara lemon curd glass med maräng så behöver du inte köpa med dig hela affären hem, endast ett fåtal ingredienser. 

Lemon curd glass med maräng en syrlig sommarglass.

Lemon curd glass med maräng 

Ingredienser för 8-10 portioner:

5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk

2 dl lemon curd 

2 msk färskpressad citronsaft

Maräng till topping

Gör så här: 

Vispa först grädden fluffig. 

Vispa sedan ihop kondenserad mjölk, hälften av lemon curden och citronjuicen. 

Vänd ner grädden och häll smeten i en form.

Rör ut resten av lemon curden med lite vatten om den är fast och ringla över glassmeten.

Ställ in formen i frysen i minst 6 timmar så att glassen hinner stelna ordentligt. 

Servera den sedan i skålar och smula över maräng just precis innan servering. 

Du ser ju hur enkelt det är att göra lemon curd glass med maräng! Och med endast 5 ingredienser har du en efterrätt för hela familjen. Jag är också helt säker på att den kommer att vara omtyckt av alla familjemedlemmar. 

Tips för att göra glassen ännu godare 

Eftersom jag gillar just det syrliga i citronen så blandar jag ut min lemon curd med färskpressad citron istället för med vatten. Det ger glassen extra sting och man känner lite hur det drar i kinderna. Bara ett extra litet tips som kan vara värt att testa. Det är bra om du också tänker på att ta fram glassen en lite stund innan servering för att den ska vara perfekt konsistens! Men kom ihåg att inte lägga på marängen förrän precis innan du ska servera! De blir mjuka om de får ligga för länge. 

Med detta recept och dessa tips så  är jag är övertygad om att du kommer att älska lemon curd glass med maräng lika mycket som jag. Prova redan idag!

Letar du efter ett alternativ till glass så kika in på det här inlägget med massor av färgrik och hälsosam mat!